Koska laajennustyömaalla on tapahtunut vuoden alun jälkeen hyvin satunnaisesti ja hitaasti, on päivittäminenkin hiukan unohtunut. Mutta nyt kun kirjoitan kaiken kerralla, huomaan, että onhan siellä tapahtunut jo vaikka mitä.

Seinät on eristetty Ekovillalla, on laitettu ja teipattu ilmansulkupaperit ja kipsilevyt. Seinät on kitattu ja tasoitettu ja ne odottavat enää maalikerrosta ja tapettia. Lattiat on koolattu ja lattialevyt on hankittu. Eilen kierreltiin rautakauppoja ja katseltiin erilaisia lattioiden pintamateriaalivaihtoehtoja. Laminaattia on kaupat pullollaan. Mutta jos haluaa jotain muuta kuin muovia, niin vaihtoehtoja on vähemmän ja ne on paljon kalliimpia. Ehkä sieltä vielä joku sopiva löytyy, ettei tarvitse tyytyä levylattiaan.

Hankintoja on tehty ja rautakaupassa vierailtu niin paljon, etteivät lapset halua enää tulla mukaan. Ja tätä ennen kumpikin olivat aina innoissaan rautakauppavierailuista. Ollaan hankittu wc-pönttö ja hana, tapetit, maalit, putket ja pötköt.

Talon ulkoverhouslautoihin ollaan maalattu pohjamaalia aina sään salliessa. Tarkoitus on saada laudat maalattua ja vielä kiinnitettyä seinään tämän kesän aikana. Varsinainen koko talon maalaus jää ensi kesään.

Tuvan puoli menee laajennuksen myötä myös remonttiin ja sitä on tässä viikon verran puuhailtu. Ensimmäiset päivät menivät huoneen tyhjentämiseen. Joku sanoi, että rakentamisessa ja remontoinnissa 90% ajasta kuluu tavaroiden siirtämiseen ja siivoamiseen. Allekirjoitan tämän väitteen täysin. Myös vanhan purkaminen haukkaa suuren osan ajasta. Niin suuren, että sitä ei pystynyt mitenkään etukäteen arvaamaan.

Kun tupa oli tyhjennetty, otettiin irti katto- ja lattialistat ja sen jälkeen alkoi seinän purkaminen. Parin levykerroksen alta paljastui herkullisen näköinen vanha tapetti. Sekin saa lähteä, sillä tapetin alla oleva levy poistetaan myös ja kaivetaan raakalautaseinä esiin. Lattioita on myös purettu reunoilta, koska pattereiden putket on saatava esille. Vanhat patterit lähtevät pois, koska toisen ikkunan tilalle tulee oviaukko ja toisen tilalle ovi. Tuvan seinään on tarkoitus puhkaista aukko uudelle isolle ikkunalle.

Purkamistyöt siis jatkuvat edelleen. Seuraavaksi paikalle tulee putkimises lämmityspatterien putkia varten ja ehkä jo sen jälkeen pääsee tekemään uutta.

9182158938_188228d223.jpg

Tuvan tyhjentäminen on jo aloitettu. Pienen ikkunan paikalle tulee ovi. Sen viereen tulee ikkuna suunnilleen tuohon kohtaan, johon se on piirretty.

9214933292_0b9a9716fe.jpg

Maaliskuussa oli seiniin laitettu Ekovillasta eristeet koolausten väliin. Sähköjohtonippuja roikkuu joka paikassa.

9214933374_f5c977913c.jpg

Huhtikuussa seiniin on laitettu ilmansulkupaperit ja ne on teipattu toisiinsa ilmansulkuteipillä. Seinien kipsilevyt on ostettu ja siistissä nipussa.

9214933468_5b6cc85fcf.jpg

Nyt on seinät levytetty kipsilevyillä. Saumakohdat on tasoitettu ja hiottu. Lattia on koolattu, koolauksen alle on laitettu irroituskaista eli huopa, joka estää puun suoran kosketuksen betoniin.

9214933576_04535acb44.jpg

Tuvan purkaminen aloitettu. Ikkunan yläpuolelta on poistettu kotelointi, joka piti sisällään loisteputken ja verhokiskot. Niitä ei tule ikävä. Patteri ja ikkunat poistetaan. Suunnilleen keskimmäisen ikkunan levyinen aukko jää seinään, josta on kulku tuvan toiseen osaan.

9214933736_3ee964ee20.jpg

Kahden levykerroksen alta paljastui jännittävä vanha tapetti. Poika hämmästeli sen nähdessään: Missä välissä äiti on ehtinyt tuon tapetoida?

9214933658_3cbc8c9b55.jpg

Tuvan seinän purkamista. Kolmen levykerroksen alta paljastui raakalauta. Seinän reunasta on sahattu pois parkettia, jotta saatiin patterien putket esille. Toivottavasti saadaan parketti takaisin siististi, ettei lattia mene uusiksi.