Viikko sitten alkoi pihalla salaojaremontti. Talon ympärille laitetaan uudet salaojaputket. Alkuperäiset ovat vuodelta 1964 ja tulleet jo tiensä päähän.

Remonttiin valmistautuminen alkoi jo toukokuun puolella, kun etupihalta siirrettiin kasvimaalle pakoon perennoja ja pensaita. Talon ympäriltä kärrättiin monta kottikärryllistä kiviä ja laattoja irroitettiin.

Kaivinkone siirsi vielä kauhallaan suurimmat pensaat ja puut pois kaivuutöiden tieltä.

Ensimmäisen viikon aikana kaivuri kaivoi reilut puolet talon ympäryksestä. Samalla Bobcatilla siirrettiin kaivettua maata siirtolavalle. Poistettu maa - savi ja hiekka - menee jonnekin täytemaaksi. Useampi lavallinen kertyi jätemaata ensimmäisen viikon aikana. Päädyttiin kaivamaan vain puolet kerrallaan, koska talo on rakennettu savimaalle. Näin talo ei pääse siirtymään tai sortumaan vahingossa.

IMG_7891-1.jpg picture by pupupossu

Kivijalkaan kiinnitettiin Fuktisol-levyä, jonka päälle laitettiin suodatinkangas ja suojalista.

IMG_7903.jpg picture by pupupossu

Fuktisol toimii salaojittajana sekä lämmön- ja kosteudeneristäjänä. Levy pitää veden ulkopuolella, mutta päästää höyryn ulos.

IMG_7933.jpg picture by pupupossu

IMG_7939.jpg picture by pupupossu

Kaivannon pohjalle tuli reilu kerros soraa, jonka päälle salaojaputket ja loppu kaivanto täytettiin jälleen soralla.

IMG_7946.jpg picture by pupupossu

Sama meininki jatkuu tällä viikolla. Lisään tarkempia tietoja myöhemmin. Samoin teen jossain vaiheessa sivun, jonne laitan salaojaremonttiin menneen rahasumman.