Talossa on tapahtunut reilun viikon ajan paljon.

Välipohjaan tulevista liittopelleistä kysyttiin tarjouksia parista paikasta. Toisesta paikasta saatiin tarjous heti ja toisesta tänään - kun tuo välipohja on jo valmiina. Liittopellit päätettiin hakea itse valmistajalta, jotta säästetään rahtikuluissa. Säästöä kyllä tuli, mutta ei niin paljon kun luultiin. Pellit painavat sen verran paljon, että peräkärry ei kestänyt kuormaa ja hajosi kesken kuljetuksen. Apua saatiin hajoamispaikalle ja pellitkin kotiin vain tunnin viivästyksellä. Peräkärry on edelleen epäkunnossa.

Seuraava päivä oli varattu peltien asentamiselle ja tukilinjojen valmistamiselle. Aurinkoisessa säässä pellit saatiin asennettua ilman ongelmia. Peltien valmistajan ohjeen mukaan tukilinjoja olisi riittänyt yksi, mutta meille laitettiin kaksi. Pitäisi kestää.

Peltien asentamisen ja välipohjan valun väliin jäi viisi päivää aikaa tehdä raudoitusta, laittaa putket ynnä tehdä muita valmisteluja. Raudoitusrautojen vääntämiseen meni yksi päivä. Suunnitteluun, erilaisten välineiden hakemiseen ja viemiseen ja muuhun hahmotteluun yhden päivän verran ja raudoituksen tekemiseen ainakin neljä päivää. Viemärin, vesiputkien ja lämmitysputkien laittamiseen meni ehkä puoli päivää. Eli yhteensä kuusi ja puoli päivää työmies teki töitä viiden päivän aikana. Veljeltä saatiin apua raudoituksen tekoon, joten kaikki saatiin tehtyä valmiiksi ennen valua. Tämä vaati kuitenkin muutaman 16-tuntisen työpäivän. Vastaava mestari kävi jälleen tekemässä raudoitustarkastuksen ja totesi, että hyvä on tälläkin kertaa.



Liittopellit paikallaan välipohjassa.



Välipohjan tukilinjat.



Välipohjan laatan raudoitusta. Koska sopivia korokkeita ei löytynyt, täytyi ne hitsata itse.

Välipohja valettiin eilen perjantaina aurinkoisessa säässä. Vähän ennen kahta saapui pumppuauto ja kahdelta betoniauto. Ystävän avustuksella saatiin tämäkin valu suoritettua kunnialla. Betonia tuli 5.5 kuutiota ja sitä piti olla reilusti, mutta jälleen kerran se riitti juuri. Aamulla rouva oli käynyt vuokraamosta hakemassa vibran, jolla ilmakuplat tärytetiiin pois. Betonin pinta hierrettiin tasaiseksi ja pullakahvien sijaan oli valun jälkeen tarjolla vettä ja tupakkaa.

Raskainta urakassa oli pumppuautosta maahan valutetun betonin kantaminen. Tämän jälkeen todettiin, että työmies joutuu tekemään jälleen uuden reiän vyöhön, että saa housut pysymään päällä. Paino on pudonnut tämän kolmen kuukauden aikana kahdeksan kiloa. Ja rouvaltakin myötätuntokiloja kolme.

Tänään betoni jo kantaa ja se pitää peittää muovilla, ettei kuivu liian nopeasti. Muuten on vuorossa välipäivä raskaan viikon jälkeen. Huomenna kenties alkaa jo vihdoinkin rungon pystyttäminen tai ainakin sen suunnittelu.



Pumppuauton puomi on korkea.



Välipohjan valun yleisöä.



Välipohja valetaan betonista. Asiaankuuluvat lämmitysputket, vesijohtoputket ja viemäri ovat paikoillaan.



Toinen valu.



Rouvan raparperinlehdet jäivät tälläkin kertaa ilman betonia.